Näringsriktig mat
För ett friskare Sverige
Enzymer och mineraler
Enzymer finns i frukt, bär och grönt, det vill säga levande föda. Från levande föda får vi i oss den mesta näring som vi behöver. Värmebehandlad mat förlorar enzymer. 75% av de enzymer som används av vår kropp ska komma från maten, annars får kroppen själv tillverka 75% enzymer. Kroppen stressas av det och klarar inte av att tillverka enzymerna och kan leda till stress och inflammation i kroppen samt förstoppning.
Enzymer behövs till:
- Matsmältning
- Som antioxidant. Brist på dessa enzymer gör att de fria radikalerna inte kan neutraliseras och att de då skadar cellerna i kroppen.
- Zink behöver t ex över 200 enzymer för att aktiveras. Detta gör att sexuell utveckling, reproduktion och tillväxt samt vårt immunförsvar utvecklas.
Levande Föda
är en helvegetarisk och oupphettad kost, som har en positiv och snabbläkande effekt på kroppen. Kosten innehåller inga kött- eller mejeriprodukter utan är i stället baserad på frön, nötter, grönsaker, bär och frukt. Genom olika processer såsom groddning, odling och mixning kan man göra sina egna näringsrika soppor, dressingar, sallader, tårtor, kakor och glass.
Några viktiga mineraler - kort översikt
Mangan hjälper enzymerna i sitt arbete. Mangan aktiverar många enzymer.
Magnesium aktiverar enzymer som ger energi till muskelcellerna. Det reglerar muskelkontraktion, kroppstemperatur och proteinsyntesen.
Zink stärker immunförsvaret och är en mineral som de flesta av oss har brist på idag. Krom reglerar ämnesomsättningen och blodsockernivån. Selen ingår i de antioxiderande enzymer som skyddar mot fria radikaler och därmed en mängd sjukdomar och åldrande. Selen stärker hjärtat och andra musklers funktioner, verkar uppbyggande för levern, förebygger hjärtsjukdomar och stress, stärker immunförsvaret och förstärker effekterna av vitamin E. Järn ökar immunförsvaret, reglerar andningen och behövs då röda blodkroppar produceras.